Založiť novú webovú stránku alebo e-shopChcem nový web

Ďakujem za návštevu

Papagáje

 

Papagáj spevavý

Latinský názov: Psephotus haematonotus   
Pôvod: Austrália
Velkosť: 27 cm
Hmotnosť: 45-65 gramov
Počet vajec: 4-6
Inkubačná doba:17-19 dní
Vek: okolo 10 rokov

Popis:
Papagáj zpevavý je najčastejšie chovaný druh u slovenských, ale aj zahraničných chovateľov. Rozlíšenie pohlavia nie je zložité. Samec je pestro sfarbený, hlavu má modrozelenú, zobák čierny, brucho žlté. Ďalej sa samec pozná podľa znaku, že má červený kostřec. Samica je menej pestrá, skôr šedivo zelená a nemá červený kostrec.
Život v prírode:
Papagáje zpevavý v prírode tvorí v niektorých oblastiach veľké kŕdle, ale žijú aj v pároch, alebo v malých skupinkách. Žijú v nadmorských výškach do 1250m, tiež v trávnatých oblastiach, poľnohospodárskych polí, ale nájdeme ich aj v parkoch a záhradkách rodinných domov.
Potrava:
Papagáje zpevavý kŕmime zmesou pre malé až stredné papagáje, ovocím, zeleninou, zelené krmivo. Tiež si veľmi radi pochutnajú na nezrelých obilninách a samozrejmosťou sú vetvičky k okusu. Grit a sépiová kosť pre lepšie trávenie im len prospeje.
Chov:
Papagáj zpevavý sa uspokojí aj z menšej voliérou o rozmeroch 200x100x200cm (dĺžka, šírka, výška) Keďže je to veľmi otužilý papagáj tak zimu prečká bez najmenších problémov. Je dobré mu poskytnúť konáre na sedenie, ktoré nie je schopný objímu nôh. Samozrejmosťou je úkryt pred dažďom a vetrom. Je to papagáj vhodný pre začínajúcich chovateľov, ale aj pre pokročilých.
Hniezdenie:
Paru poskytnite hniezdnu búdku o rozmeroch 25x25cm (rozmery dna), a výška okolo 40cm. Vletový otvor 7cm. Na dno búdky dajte najlepšie bezprašné hobliny a spráchnivené drevo, ktoré si samica sama naštiepať na drobné čiastočky. Akonáhle sú mláďatá samostatná odstráňte ich zo spoločnosti rodičov, pretože samec by ich mohol napádať.

Mutácie:

TOPlist